08.10.2020 Warszawa Konferencja premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego fot. Andrzej Iwanczuk/REPORTER n/z: Mateusz Morawiecki, Adam Niedzielski

Informacje o koronawirusie w Polsce

Jak codziennie około godziny 10:30 ministerstwo zdrowia publikuje na twitterze komunikat o tym ile odnotowano nowych zakażeń oraz zgonów spowodowanych koronawirusem w Polsce. Od kilku dni mamy ogromne wzrosty zachorowań!

Oto wpis ministerstwa: (31.03.2021r):

Mamy 32 874 nowe i potwierdzone przypadki zakażenia #koronawirus z województw: śląskiego (6092), mazowieckiego (4813), wielkopolskiego (3695), dolnośląskiego (2826), małopolskiego (2766), łódzkiego (1832), kujawsko-pomorskiego (1659), pomorskiego (1433),zachodniopomorskiego (1330), podkarpackiego (1286), lubelskiego (987), warmińsko-mazurskiego (908), świętokrzyskiego (812), lubuskiego (733), podlaskiego (672), opolskiego (641). 389 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.Z powodu COVID-19 zmarło 151 osób, natomiast z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarły 502 osoby. Liczba zakażonych koronawirusem: 2 321 717/53 045 (wszystkie pozytywne przypadki/w tym osoby zmarłe).W związku z korektami wprowadzanymi na bieżąco przez laboratoria w systemie EWP, globalna liczba zakażeń i zgonów od początku pandemii może nie być sumą kolejnych dziennych zakażeń lub zgonów.

Będzie wprowadzony całkowity lockdown na święta?

Polska zostanie całkowicie zamknięta – premier ogłosi stan klęski żywiołowej? Rzecznik rządu Piotr Müller odpowiedział na najbardziej nurtujące dziś Polaków pytanie.

Przedstawiciel PiS nie chciał zdradzać szczegółowych planów rządu na święta, zaznaczył jednak, że niczego nie można wykluczyć, a dodatkowe obostrzenia są możliwe. Ba – możliwe jest nawet wprowadzenie stanu klęski żywiołowej.

My od samego początku podkreślamy, że jeżeli będą potrzebne dalsze działania, to one mogą być wprowadzone.

Zaznaczył przy tym, że ani nowych restrykcji, ani stanu nadzwyczajnego przed świętami raczej nie będzie. Raczej – bo sytuacja pandemiczna zmienia się z dnia na dzień, więc i decyzje rządu mogą nagle się zmienić.

Nie wykluczamy żadnych działań, ponieważ dynamika zachorowań potrafi być bardzo różna. W związku z tym ja panu nie powiem w 100 proc., czy np. jutro sytuacja nie doprowadzi do tego, że trzeba będzie podjąć kolejne decyzje, bo niestety epidemia pokazuje, że potrafi być nieprzewidywalna. Natomiast na ten moment, tak jak wspominałem, obowiązują te obostrzenia, które zostały zakomunikowane – mówił w rozmowie z Krzysztofem Ziemcem Piotr Müller.

Ministerstwo Zdrowia zaapelowało do społeczeństwa w ważnym komunikacie. Pojawiła się prośba o pozostanie w domu na święta i zrezygnowanie z podróży na czas świąt wielkanocnych. To już druga Wielkanoc, która przypada na czas epidemii koronawirusa w naszym kraju.

Na ten moment żaden z polityków nie wypowiadał się na temat ewentualnego zwiększenia lockdownu jeszcze przed świętami poprzez m.in. wprowadzenie zakazu przemieszczania się. Cmentarze również, na ten moment, pozostają otwarte.

Mimo wszystko Ministerstwo Zdrowia postanowiła zaapelować do społeczeństwa. W krótkim komunikacie na social mediach pojawił się wiele mówiący obrazek z krótkim podpisem: „Zrezygnuj z podróży w Święta – bądź odpowiedzialny #ZostańWDomu”.

Nie wszyscy muszą nosić maseczki, jakie są wyjątki?

Bez maseczki poruszamy się po własnym domu, nie musimy jej zakładać też we własnym aucie. Ponadto nie trzeba jej też nosić w parku czy na plaży. Musimy ją za to założyć już na promenadzie, cmentarzu czy na targowisku, nawet jeśli jest na świeżym powietrzu. Ust i nosa nie trzeba za to zakrywać w czasie trwania egzaminów, czy podczas ceremonii ślubnej.

To może Cię zainteresować:  Matka i córka wydały 250 tys. złotych, aby upodobnić się do siebie. Wciąż nie są zadowolone

Rozporządzenie ws. maseczek z dnia 19 marca w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, obowiązujące do 9 kwietnia wskazuje, kto jest zwolniony z obowiązku zakrywania nosa i ust.

Poniżej prezentujemy pełną listę osób, które za nienoszenie maseczki nie dostaną kary:

• kierujący pojazdami prywatnymi,
  • kierowcy transportu zbiorowego,
  • kierowcy zawodowi,
  • osoby sprawujące kult religijny,
  • żołnierze,
  • mieszkańcy DPS-ów i ośrodków wychowawczych,
  • sędziowie i trenerzy sportowi, w tym instruktorzy jazdy konnej,
  • członkowie komisji egzaminacyjnych oraz osoby zatrudnione w budynkach użyteczności publicznej, chyba że zarządca postanowi inaczej (jednak pracownicy obsługujący interesantów muszą nosić maski),
  • nowożeńcy przed przedstawicielem Urzędu Stanu Cywilnego lub osobą duchowną,
  • pracownicy na czas spożywania posiłków w miejscu pracy,
  • osoby chwilowo zwolnione z noszenia maseczki przez funkcjonariuszy w trakcie kontroli tożsamości.
  • dzieci do lat 5,
  • osoby chore psychicznie,
  • osoby mające problem z samodzielnym założeniem i zdjęciem maseczki ze względu na swoją niepełnosprawność ruchową,
  • osoby chore neurologicznie, ze schorzeniami układu krążenia lub niewydolnością oddechową,
  • osoby piszące egzamin lub sprawdzian z zachowaniem 1,5 m dystansu.

Mimo tych swojego rodzaju wyjątków reszta Polaków musi nosić maseczki.

Nagły zwrot akcji, chodzi o przedszkola i żłobki

Kiedy minister zdrowia ogłaszał zamknięcie przedszkoli i żłobków informował również, że z opieki nad dziećmi będą mogli nadal korzystać pracownicy służby zdrowia. Okazało się, że na ostatniej prostej wprowadzono zmiany w tym zakresie i dużo więcej osób otrzymało podobne uprawnienia.

W Rozporządzeniu Ministra Edukacji i Nauki w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 czytamy, że dyrektor przedszkola lub szkoły podstawowej albo osoba kierująca inną formą wychowania przedszkolnego, ma obowiązek zorganizować zajęcia na wniosek:

rodziców dzieci posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego,
rodziców dzieci, którzy:
są zatrudnieni w podmiotach wykonujących działalność leczniczą,
realizują zadania dotyczące koordynacji ratownictwa medycznego,
realizują zadania publiczne w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19,
pełnią służbę w jednostkach zapewniających bezpieczeństwo i porządek publiczny,
wykonują działania ratownicze,
są zatrudnieni w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej,
są zatrudnieni w ogrzewalniach i noclegowniach,
są zatrudnieni w placówkach zapewniających całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub osobom w podeszłym wieku,
są zatrudnieni w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, regionalnych placówkach opiekuńczo-terapeutycznych oraz w interwencyjnych ośrodkach preadopcyjnych,
są zatrudnieni w formach opieki nad dziećmi w wieku do lat 3,
są zatrudnieni w jednostkach systemu oświaty i realizują zadania na terenie tych jednostek.